Jak na zdravé vlasy, kůži a nehty?

Zjišťujete, že vám vlasy rostou pomalu nebo rovnou vypadávají? A co takhle třepící se křehké nehty a vráskami poznamenaná kůže? I s touhle stránkou stárnutí se dá bojovat. Přestože jsme z velké míry závislí na naší genetice, existují způsoby, jak jí pomoci. Pojďme se podívat na to, jak vnější projevy stárnutí alespoň zpomalit, když už ne úplně zvrátit.

Čím naší kůži a vlasům nevědomky ubližujeme?

Slunce

Zde jsme nedávno psali, jak je pro naše zdraví nutné trávit dostatek času venku na slunci, ale také jsme varovali, že všeho moc škodí.

  • Dlouhý pobyt na slunci bez vhodné ochrany má, kromě negativních účinků na naše zdraví, za následek i takzvaný „photoaging“ neboli foto-stárnutí pokožky.
  • Vhodnou ochranou proti tomuto typu stárnutí jsou opalovací krémy. Zvlášť obličej se nebojte mazat krémem s ochranným faktorem každý den, jelikož tvář bude při pobytu venku vystavena slunci téměř neustále.

Stres

Ať chceme nebo ne, dnešní doba je stresu plná a musíme se naučit s tím pracovat. Buďme si ale vědomi toho, že dlouhodobý stres se viditelně podepíše na našem těle:

  • zhoršenou kvalitou vlasů,
  • zhoršenou kvalitou nehtů,
  • různých kožních projevů jako je například akné a možné vyrážky,
  • vyšší míra výskytu lupů.

Péče o vlasy

Každodenní úsilí o dokonalost našich vlasů může mít někdy přesně opačný efekt. Jakou péčí naším vlasům škodíme nejčastěji?

  • Mytí vlasů každý den nebo dokonce vícekrát denně, může mít za následek jejich vysušování.
  • Používání žehličky na vlasy, kulmy nebo fénu na nejvyšší teplotu zase přispívá k roztřepeným konečkům. 
  • Spaní s mokrými vlasy, nebo dieta sestávající převážně z tučných smažených jídel zase může být příčinou tvorby lupů.
  • Některé studie dokonce ukázaly spojení mezi kouřením a mužskou plešatostí, jestli máte ale vypadání vlasů před třicítkou předepsáno v genech, tak se s tím prostě a jednoduše nic dělat nedá.

Můžeme se projíst ke kráse?

Nejpřirozenější způsob, jak se starat o své zdraví a krásu je poskytnou tělu všechny potřebné živiny. 

Vlasy, nehty i pokožka mají společného jmenovatele, jsou jím bílkoviny. Konkrétně keratin, kolagen a elastin. Tyto látky zajišťují pevnost vlasů a nehtů, zároveň poskytují pokožce její pružnost a pomáhají bránit tvorbě vrásek. Pokud se chcete cítit a vypadat mladší, jídlo je dobrý začátek.

ella-olsson-2IxTgsgFi-s-unsplash 

Když k bílkovinám přidáte pestrou stravu bohatou na vitamíny a bílkoviny, pak byste měli mít dostatek stavebních součástek i pro tak ambiciózní projekty jako jsou dlouhé vlasy, pevné nehty a napnutá kůže. Pokud ale tělo nemá dostatek součástek, ubírá tam, kde to není pro život nutné – na kráse.

Pojďme se teď podívat na jednotlivé stavební kostičky, které naše tělo potřebuje pro udržení krásy.

PROTEINY

Kolagen

je jednoduše řečeno v celém těle. Je všude a účastní se skoro všeho. Kromě kůže a vlasů je taky v kostech, chrupavkách, šlachách, cévních stěnách a rohovkách a ani tohle není všechno. 

Zajímavost: V těle existuje 28 typů kolagenu? Liší se tím, jak jsou molekuly poskládány a kde se v těle kolagen používá. Mezi nejvýznamnější typy kolagenu patří typ I, který tvoří 90 % kolagenu v těle a dodává strukturu kůži, šlachám a vazům. typ II najdeme v chrupavce, typ III ve svalech, tepnách a orgánech, typ IV je také v kůži a typ V se nachází v oční rohovce a placentě.

Kolagen je jednou z nejdůležitějších látek pro zachování pevnosti a elasticity kůže. Přestože si ho naše tělo dokáže vytvořit samo, od dosažení dospělosti klesá produkce kolagenu o 1 - 1,5 % ročně, pro ženy po menopauze dokonce o více než 2 % ročně. I tady si však můžeme škodit sami, produkci kolagenu totiž snižuje například kouření, nebo dlouhodobý pobyt na slunci. 

Studie však prokázaly, že suplementace přímo dodává kolagen do tkání, a dokonce stimuluje tvorbu dalšího vlastního kolagenu, elastinu a kyseliny hyaluronové, díky čemuž dochází k omlazení pleti a vyhlazení vrásek.

Zajímavost: Věděli jste, že kolagen se také používá v lékařství v takzvaných kolagenových obvazech? Kolagen totiž přitahuje nové kožní buňky do poraněné oblasti a tím podporuje růst nové tkáně.

Kolagen najdeme ve vývarech z kostí, hovězím masu a rybách (například losos nebo sardinky) a vaječných bílcích. Nebo tady u nás v e-shopu.

diana-polekhina-k8lvbvqCc6w-unsplash

Keratin

tvoří vnější vrstvu kůže a je hlavní stavební složkou vlasů. Spíš, než keratinové suplementy, je lepší pro silnější, zářivější a jemnější vlasy používat šampóny s obsahem keratinu.

Rozhodně však není na škodu zjistit jestli nemůžeme přijímat víc keratinu přímo z potravy. Keratin najdeme přirozeně například v:

  • brokolici
  • mrkvi
  • vajíčkách
  • česneku
  • lososu
  • a sladkých bramborách.

Methionin

Pokud máte problémy s pomalým růstem vlasů nebo vypadáváním, a navíc se vám třepí a lámou nehty, methionin může pomoci. Jedná se o aminokyselinu - stavební součástku bílkovin, které v těle máme. Methionin je esenciální aminokyselina, což znamená, že ji musíme dostat do těla v potravě a nedokážeme si ji sami vyrobit a je součástí bílkoviny keratinu, který už jsme zmínili výše.

Ale pozor. Pokud se aktivně zajímáte o dlouhověkost, možná jste zaslechli, že je vhodné methionin omezovat. 

Jak tedy překlenout tuhle propast mezi krásou a zdravím? Methionin nedoporučujeme používat dlouhodobě, spíše jako nárazové nakopnutí. Naordinujte si tříměsíční kůru se zvýšeným obsahem methioninu, která pomůže opravit poničené vlasy a nehty. Udržovací kúra už methionin nevyžaduje a můžete se plně zaměřit vaše zdraví. O krásu bude totiž postaráno.

Kyselina Hyaluronová (HA)

Kyselina hyaluronová je hitem kosmetického průmyslu posledních let. Stejně jako kolagen a keratin si ji naše tělo dokáže vytvořit samo, a podobně jako u kolagenu, její produkované množství časem klesá. Na trhu najede nespočet různých hydratačních krémů a přípravků, které zajišťují pevnou a pružnou pokožku díky hydrataci, kterou kyselina hyaluronová poskytuje. 

Doplňky stravy s kyselinou hyaluronovou prokazatelně zlepšují hydrataci pokožky, sjednocují tón pleti a pomáhají vyhlazovat vrásky.

Zajímavost: Věděli jste, že kyselina hyaluronová zlepšuje zdraví kloubů? Díky tomu, že zadržuje vodu, vytváří ochrannou vrstvu nepodobnou slizu, která chrání kloubní pouzdro a kloub tím, že se o sebou netřou přímo kostní části. Navíc i zrychluje hojení ran.

Vitamín C

Taky vám přijde, že vitamín C je taková holka pro všechno? Jako antioxidant v kůži chrání velké bílkoviny jako jsou kolagen a keratin od poškození volnými radikály, které vznikají, když je pokožka vystavena slunečnímu UV záření. Má svoji roli i v samotné syntéze kolagenu a tím vlastně napomáhá předcházení tvorby hlubokých vrásek. Kromě toho napomáhá absorpci železa, které také je klíčové pro zrod vlasu ve vlasovém folikulu. 

han-lahandoe-y_spQMQTFjs-unsplash

Zinek 

Zinek je nenahraditelný minerál, který má díky svému protizánětlivému účinku pozitivní vliv na hojení jizev a zabraňuje vypadávání vlasů. Hraje také velkou roli v kvalitě tkání, pojiv, vlasů a nehtů. V jedné studii bylo dokonce prokázáno, že užívání zinku vedlo k vyšší tloušťce vlasu.

Přirozeně ho najdeme v ústřicích, masu, rybách a dalších potravinách jako jsou například ořechy, mléčné výrobky, vejce, luštěniny.

Zajímavost: Věděli jste, že nedostatek zinku není příčinou bílých skvrnek na nehtech, jak nám často v dětství říkali? Je to následek mechanického poškození, ale protože nehet roste dlouho, může se skvrna objevit klidně až několik dnů nebo týdnů po tom, co jsme se někde do nehtu praštili.

Kdy už se obrátit na odborníka

Vlasy, nehty a pokožka jsou do jisté míry ukazatelé toho, co se v našem těle děje. S časem se naše tělo mění naprosto přirozeně. Pokud však máte pocit, že něco není v pořádku, změny se dějí najednou, rychle nebo neočekávaně, neváhejte kontaktovat odborníka. Vypadávání vlasů může být, zvláště u mužů, naprosto přirozené a zakódované v jejich genech. Může to být ale také příznak dlouhodobého stresu a podvýživy spojené s nedostatkem některých živin, stejně tak ale důsledek potíží se štítnou žlázou, hormonální nerovnováhou nebo jiných více či méně závažných problémů.     
hush-naidoo-jade-photography-yo01Z-9HQAw-unsplash

A teď vy, jste si jisti, že vašemu tělu nic nechybí?

Pokud máte pocit, že vám vaše tělo dává signály o tom, že něco není v pořádku, zkuste mu věnovat více pozornosti a péče. Pokud vše v pořádku je, pak je to perfektní, a snažte se, aby to tak zůstalo.

Pro oba případy máme na našich stránkách látky, který podpoří nejen vaše tělo, ale také váš mladý vzhled.

Najdete u nás kolagen, kyselinu hyaluronovou s methioninem a dalšími vitamíny, zinek  no a samozřejmě pomocníka ve všech směrech, nezbytný vitamín C.

Do obchodu