Základní fakta a účinky NMN - Nikotinamid mononukleotid

NMN je látka, která má velký potenciál zpomalit proces stárnutí u mnohobuněčných organismů.

Co je NMN

NMN je zkratka pro nikotinamid mononukleotid. Jedná se o molekulu, která se v poslední době těší velkému zájmu díky svým potenciálním účinkům na zpomalení stárnutí a navýšení fyzické energie. Jedná se o látku kterou v malých množstvích přijímáme v potravě.

Jak NMN funguje?

Funkce NMN se projeví na úrovní biochemických procesů, které probíhají v buňkách. V lidském těle plní významnou roli skupina enzymů, která se nazývá sirtuiny. Tyto látky regulují řadu buněčných procesů souvisejících se stárnutím, například opravu DNA. Avšak aby mohly tyto enzymy dobře fungovat, potřebují “palivo”, kterým je v jejich případě molekula NAD+. Čím je organismus starší, tím méně produkuje NAD+, a tím je aktivita sirtuinů utlumována. Zrychluje se degradace DNA, dochází k rychlejšímu stárnutí buněk a celého organismu.

Když organizmu doplníme NAD+, budou sirtuiny aktivnější a proces stárnutí se zpomalí. Avšak samotné NAD+ není vhodné ke konzumaci, protože se pouze velmi malá část dostane dále do těla. Mnohem lepší je použít látku , která se z trávicího traktu snadno dostane dál a tělo si z ní umí NAD+ snadno vyrobit.

 
Prodlužuje NMN délku života?

Řada studií na myších potvrdila, že podávání NMN dokáže prodloužit dobu života o 20-30% oproti jedincům stejného druhu žijícím ve stejných podmínkách. Nejedná se přitom pouze o prodloužení celkového věku, ale i prodloužení období, kdy jsou myši zdravé a netrpí nemocemi způsobenými věkem. 

Výzkumy u lidí trvají z pochopitelných důvodů déle než u myší, které se běžně dožívají 1,5-2 let. Potvrzení, zda i u lidí dojde k prodloužení života a o kolik, zatím tedy nemáme. Víme však, že na biochemické a buněčné úrovni dochází u lidí k podobným změnám jako u myší kterým bylo NMN podáváno, a máme proto dobré důvody se domnívat, že i u lidí bude docházet k podobnému efektu.

Jaké má NMN účinky na zdraví?

Zdravotní benefity pozorované na lidech i zvířatech zahrnují řadu oblastí: 

Screenshot 2024-09-12 at 21.10.29

  • NMN zvyšuje energii a výkon

Studie provedená na neprofesionálních běžcích [2] zkoumala, zda a jak se změní sportovní výkon. Účastnici byli rozděleni do 4 skupin, z nichž jedna obdržela placebo, druhá 300mg NMN/den, třetí 600mg NMN/den a poslední 1200mg NMN/den. Po dobu 6 týdnů cvičili účastnici 5-6 krát týdně. Výsledky ukázaly zlepšení sportovního výkonu a výdrže u všech skupin, a zároveň nárůst byl vyšší u jedinců kteří podpořili trénink konzumací NMN. Autoři se domnívají, že NMN zvyšuje schopnost svalů zpracovávat kyslík.

  • NMN a zlepšení funkce kardiovaskulárního systému a srdce 

NMN může zlepšovat funkci kardiovaskulárního systému. Studie na lidech [3] ukázala, že u lidí kterým bylo podáváno NMN došlo ke snížení hladiny cholesterolu a ke snížení tlaku oproti lidem z kontrolní skupiny. 

NMN může mít rovněž vliv na pružnost cév. S věkem začínají stěny cév tuhnout, což zatěžuje srdce které musí vyvíjet větší tlak. Studie na myších [4] zjistila, že u starších myší kterým bylo podáváno NMN byla obnovena flexibilita cévních stěn. 

  • NMN a ochrana před obezitou

NMN může snižovat váhu u lidí s nadváhou. Ve studii [3] bylo podáváno 2000 mg denně NMN lidem s nadváhou starším 45 let po dobu 28 dnů. Po tomto období se zvýšila váha u lidí z kontrolní skupiny používající placebo v průměru o 2kg, zatímco skupina užívající NMN měla v průměru o 1kg méně než na začátku testu.

  • NMN a zlepšení kognitivní schopnosti a funkce mozku

Mozek tvoří pouze 2% tělesné hmotnosti, v klidovém režimu však spotřebuje až 20 % kyslíku. Aby mohl řídit přísun kyslíku do těch míst, kde je nejvíce potřeba, používá mozek speciální mechanismus který mu umožňuje rozšiřovat některé cévy. S věkem je však tento mechanismus méně účinný, což je jeden z primárních důvodů snižování kognitivních schopností u starších lidí.

Studie [5] na myších ukázala, že konzumace NMN obnovuje schopnost mozku řídit přísun krve do aktivních částí a tím obnovit u starších myší paměť i úsudek na úroveň odpovídají mladším jedincům. Studií na lidech je v tomto směru zatím bohužel poskrovnu.
 

  • NMN a obnova reprodukčních schopností organismu

Kvalita oocytů (ženských pohlavních buněk) s věkem klesá. Studie [6] prováděná na starších myších ukázala, že podávání NMN zvyšuje kvalitu a schopnost oplodnění oocytů. 

Podobně jako v předchozím případě nejsou v tomto směru zatím k dispozici studie prováděné na lidech.

Právní status NMN

V Evropě spadá NMN do kategorie novel foods, tj. látek které nebyly na trhu k dispozici před rokem 1998 a před jeho uvedením na trh musí projít autorizací u příslušných evropských orgánů. Tento proces v současnosti probíhá, žádost byla podána v srpnu 2022. Z toho důvodů uvidíte na stránkách prodejců NMN v Evropě formulace typu "pouze pro sběratelské účely" či "chemická látka". Ve Spojených Státech bylo NMN legální do roku 2023, na základě žádosti farmaceutické firmy však bylo povolení staženo a nyní je látka zkoumána jako potenciální lék, který může být následně patentován.

Bezpečnost, toxicita a vedlejší účinky

NMN je obecně považován za bezpečnou látku a studie které byly dosud provedeny neprokázaly, že by užívání NMN mělo vedlejší účinky.  Nejvyšší testovanou dávkou bylo 2 000mg. Dlouhodobé studie zabývající se bezpečností NMN nebyly zatím publikovány.

V kontextu bezpečnosti je vhodné zmínit, že NMN se uchází o status doplňku stravy, a nikoli status léčivého přípravku. U léčivých přípravků (léky, které lze koupit pouze v lékárně) jsou velmi přísné požadavky na bezpečnost a prokázání účinku, tyto předpisy se však na doplňky stravy nevztahují. Je proto nepravděpodobné, že by se nějaká společnost pokoušela o provedení studie podobné těm, kterými musí procházet výrobci léku, kdy uvedení na trh trvá často i více než 10 let a je velmi náročné po finanční stránce.

NMN je v malých dávkách přirozenou součástí řady potravin, nejedná se tedy o novou látku která by pro lidský organismus byla zcela neznámá.

Dávkování

Doporučené dávkování pro NMN není stanoveno. Řada studií pracuje se třema hodnotama - 300mg denně, 600mg denně a 900mg denně. Při porovnání výsledků je vidno výrazný rozdíl mezi 0mg (placebo) a 300mg denně, rovněž je vidět rozdíl mezi 300 a 600mg denně. Mezi 600 a 900mg jsou již rozdíly menší. 

Studie [7] naznačuje, že existuje velmi výrazná variabilita mezi různými jedinci - je tedy pravděpodobné, že univerzální dávka potřebná pro udržení optimální hodnoty NAD se liší člověk od člověka. Vzhledem k bezpečnosti NMN lze s dávkováním experimentovat, řada uživatelů začne s experimentem na 500mg a pokud se nedostaví požadovaný efekt, vyzkouší dávku 1000mg. 

V knize "Konec Stárnutí" David Sinclair uvádí, že jeho otec používá 1000mg NMN denně.

Závěr

NMN je látka, která se v poslední době těší velkému zájmu díky svým potenciálním účinkům na zpomalení stárnutí. Zdá skutečně zpomalí stárnutí u lidí zatím nebylo jednoznačně prokázáno. Menší studie i zkušenosti uživatelů ukazují, že užívání NMN má u některých lidí pozitivní vliv na celkovou vitalitu a dodává pocit energie. Z bezpečnostního hlediska nejsou známy nežádoucí účinky. Dávkování je do velké míry individuální záležitost.

 pouzit-NMN

mnm_optimized

 

Reference:

[1] Imai, Si., Guarente, L. It takes two to tango: NAD+ and sirtuins in aging/longevity control.npj Aging Mech Dis 2, 16017 (2016). https://doi.org/10.1038/npjamd.2016.17

[2] Liao B, Zhao Y, Wang D, Zhang X, Hao X, Hu M. Nicotinamide mononucleotide supplementation enhances aerobic capacity in amateur runners: a randomized, double-blind study. J Int Soc Sports Nutr. 2021 Jul 8;18(1):54. doi: 10.1186/s12970-021-00442-4. PMID: 34238308; PMCID: PMC8265078.

[3] Karol Mateusz Pencina and others, Nicotinamide Adenine Dinucleotide Augmentation in Overweight or Obese Middle-Aged and Older Adults: A Physiologic Study, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 108, Issue 8, August 2023, Pages 1968–1980, https://doi.org/10.1210/clinem/dgad027

[4] de Picciotto NE, Gano LB, Johnson LC, Martens CR, Sindler AL, Mills KF, Imai S, Seals DR. Nicotinamide mononucleotide supplementation reverses vascular dysfunction and oxidative stress with aging in mice. Aging Cell. 2016 Jun;15(3):522-30. doi: 10.1111/acel.12461. Epub 2016 Mar 11. PMID: 26970090; PMCID: PMC4854911.

[5] Kiss T, Nyúl-Tóth Á, Balasubramanian P, Tarantini S, Ahire C, Yabluchanskiy A, Csipo T, Farkas E, Wren JD, Garman L, Csiszar A, Ungvari Z. Nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation promotes neurovascular rejuvenation in aged mice: transcriptional footprint of SIRT1 activation, mitochondrial protection, anti-inflammatory, and anti-apoptotic effects. Geroscience. 2020 Apr;42(2):527-546. doi: 10.1007/s11357-020-00165-5. Epub 2020 Feb 13. PMID: 32056076; PMCID: PMC7206476.

[6] Miao Y, Cui Z, Gao Q, Rui R, Xiong B. Nicotinamide Mononucleotide Supplementation Reverses the Declining Quality of Maternally Aged Oocytes. Cell Rep. 2020 Aug 4;32(5):107987. doi: 10.1016/j.celrep.2020.107987. PMID: 32755581.

[7] Ajla Hodzic Kuerec, Weilan Wang, Lin Yi, Rongsheng Tao, Zhigang Lin, Aditi Vaidya, Sohal Pendse, Sornaraja Thasma, Niranjan Andhalkar, Ganesh Avhad, Vidyadhar Kumbhar, Andrea B. Maier. Towards personalized nicotinamide mononucleotide (NMN) supplementation: Nicotinamide adenine dinucleotide (NAD) concentration. Mechanisms of Ageing and Development, Volume 218, 2024, 111917, ISSN 0047-6374, https://doi.org/10.1016/j.mad.2024.111917.