Koenzym Q10 a jeho zdravotní benefity

Koenzym Q10 je látkou přirozeně se vyskytující v lidském těle

Coenzym Q10 působí jako  antioxidant, který chrání buňky před poškozením a hraje důležitou roli v metabolismuKoenzym Q10 je také obsažen v řadě potravin které běžně konzumujeme.

Jaké jsou účinky Koenzymu Q10

Většina zdravých lidí má v těle dostatek této látky, avšak jeho množství s věkem ubývá. Studie na lidech ukázaly, že dostatek koenzymu Q10 je důležitý zejména pro správné fungování kardiovaskulárního systému.

Dle článku [1], který srovnává výsledky několika různých studií, má koenzym Q10 následující účinky:

  • snižuje celkovou úmrtnost u pacientů kteří prodělali srdeční selhání
  • snižuje systolický krevní tlak
  • snižuje úroveň cukru v krvi (konkrétně snižuje úroveň hemoglobinu A1C)

Koenzym Q10 může pomoci předcházet nebo léčit nepříznivé účinky spojené s užíváním statinových léků na snižování cholesterolu, jako jsou svalové bolesti a problémy s játry.

Řada studií se zabývala dalšími potenciálními účinky koenzymu Q10, jako například:

  • Zpomalení Alzheimerovy a Parkinsonovy choroby
  • Prevence rakoviny
  • Léčba migrény
  • Zvýšení energie
  • Zlepšení kvality spermií a vajíček aj.

Výsledky těchto studií ale nejsou zatím průkazné a vyžadují další zkoumání.

Dávkování Koenzymu Q10

Není stanovená ideální dávka Koenzymu Q10. Studie používaly dávky v rozmezí od 50 do 1 200 miligramů u dospělých, někdy rozdělené do několika dávek během dne.

Množství koenzymu Q10 přirozeně obsažené v potravinách je mnohem nižší než množství obsažené v doplňcích. Standardní dávky pro doplňky koenzymu Q10 se pohybují mezi 60 a 500 miligramy denně, a nejvyšší doporučená denní dávka je kolem 1 200 miligramů. Před užitím se proto poraďte se svým lékařem. Mějte na paměti, že různé značky doplňků mohou obsahovat různá množství aktivní látky.

Kdy konzumovat Koenzym Q10 

Jelikož je tato látka rozpustná v tucích, je optimální ji konzumovat spolu s tučným jídlem, které podpoří lepší vstřebávání. 

Potraviny bohaté na Koenzym Q10 - zdroje coenzymu Q10

Zvířecí orgány jsou bohaté na koenzym Q10

Koenzym Q10 je přítomen ve všech částech těla, nejvyšší koncentrace se však vyskytují především ve vitálních orgánech. Hovězí srdce obsahuje 11,3 mg na 100g, hovězí játra obsahují 3,9 mg na 100g, kuřecí srdce obsahuje 9,2 mg a játra 11,6 mg na 100g této látky.

Tučné ryby jako zdroj koenzymu Q10

Červené maso z makrely obsahuje větší množství koenzymu Q10 - 6,75 mg na 100 gramů. Bílé makrelí maso obsahuje 1 mg na 100g, pstruh 0,85 mg na 100 gramů a losos 0.4 mg na 100 gramů.

Maso jako zdroj koenzymu Q10

Hovězí maso obsahuje cca 3,1 mg koenzymu Q10 na 100 gramů, kuřecí maso 1,4 mg a vepřové maso 2,4 mg na 100g. Maso soba obsahuje přibližně 15,8 mg na 100g.

Ořechy a semena jsou zdrojem koenzymu Q10

Pistácie obsahují 2 mg koenzymu Q10 na porci 100 gramů, arašídy mají 2,6 mg a sezamová semínka mají 1,7 mg.

Jak je vidět z předchozího seznamu, získat 100 mg koenzymu Q10 z potravin by vyžadovalo sníst např. necelý kilogram hovězího srdce či 5 kg pistácií, což není úplně praktické.

mceclip4_optimized

 

Vedlejší účinky Koenzymu Q10

Nežádoucí účinky koenzymu Q10 se objevují velmi výjimečně. Patří mezi ně průjem, nevolnost a pálení žáhy. 

V případě, že trpíte chronickým onemocněním srdce, jater, ledvin či trpíte cukrovkou nebo máte problémy se štítnou žlázou, poraďte se před užitím se svým lékařem.

Koenzym Q10 může interagovat s léky na ředění krve, což může zvýšit riziko krevních sraženin.

Doplňky s koenzymem Q10 nejsou testovány a tudíž ani doporučeny pro děti a pro těhotné nebo kojící ženy.

Koenzym Q10 můžete zakoupit u nás v obchodě zde

 Feel Great Club (6 × 2 cm) (1)


[1] An P, Wan S, Luo Y, Luo J, Zhang X, Zhou S, Xu T, He J, Mechanick JI, Wu WC, Ren F, Liu S. Micronutrient supplementation to reduce cardiovascular risk. J Am Coll Cardiol. 2022 Dec 13;80(24):2269-2285.